טיול לרומניה הוא טיול לטבע פראי של מעברי הרים, יערות עד, מפלים ונחלים. בטיולינו נפגוש כפרים קטנים, ערים ומבצרים נישאים בהם משתלבים אגדות וסיפורי עם על שליטים אכזריים לצד רוזנים וערפדים. רומניה של ימינו היא מדינה המחפשת את זהותה ועתידה בין מזרח למערב, בין אסיה לאירופה, בין מיתוס למציאות. לטייל ברומניה בתקופה של פריחת אביב או של שלכת מרהיבה בסתיו זה להתרגש מהמראות של הטבע, ולדעת שאין תפאורה מתאימה יותר לזכרונות עבר ולסיפורה של קהילה יהודית מפוארת שכבר איננה עוד.
מאמר זה בא לפרט על טיולינו בחברת יעדים טיולי תרבות וטבע לרומניה, טיולינו זה הינו מסע המתבסס על שנים רבות של ביקורים ברומניה באביב, בקיץ ובסתיו ועל ניסיוננו והכרותינו עם מחוזותיה השונים של רומניה.
טיול ברומניה משלב מפגשים עם ערים סקסוניות מגרמניה של ימי הביניים כמו קלוג’ נאפוקה, סיביו ובראשוב, מעברי ההרים לצד אגמים מדהימים, ביקור במחוז מאראמורש הגובל עם אוקראינה בצפון – כפרי איכרים המפורסמים בשערי העץ המגולפים להפליא ובכנסיות העץ הגבוהות שבהם ואל חבל בוקובינה והמנזרים המצויירים. תנאי התחבורה והלינה ברומניה הינם טובים. בטיולינו נשלב ביקורים וטיולים רגליים באתרי טבע ובמחוזות שהמילה קידמה אינה מוכרת בהם, נבקר בבתי איכרים ונטעם ממטעמי המטבח הרומני, ממליגה, צ’ורבה ופפנאש וכמובן נבקר בבתי כנסת המשמרים הסטוריה יהודית כואבת ומרתקת כאחד, ונלמד על עברה המרשים של הקהילה היהודית.
מסלול הטיול המוצע כאן הינו המלצה בלבד! לפני יציאת הטיול אנו ממליצים לערוך הכנה מקיפה הכוללת מפגש ייעוץ עם אחד ממדריכנו ולהתאים את הטיול לאופי המטייל ומגבלותיו ולעונות השנה.
המסלול יכול להתאים למטייל בטיול מאורגן לנוסע העצמאי לרומניה או עם קבוצת מטיילים.
יום 1 : תל – אביב – בוקרשט – סיביו SibiuOlt River – – Bucharest
טיסת לילה מנתב”ג אל בוקרשט בירת רומניה, הגעה בשעות הבוקר המוקדמות, מפגש עם המדריך המקומי ונסיעה צפונה מבוקרשט אל קורטה דה ארג’ש curtea de arges – עיירה עם מנזר מרשים הנחשב ליפה ביותר ברומניה ומספר את אגדת מאנולה: אגדת מנולה מספרת על צוות בנאים שבנה את המנזר, ומה שבנו במהלך היום נהרס בשעות הלילה. הם ניסו שוב ושוב אך זה קרה פעם אחר פעם. בלילה, מנולה, ראש צוות הבנאים, חלם חלום שעל מנת לסיים את הבנייה עליהם להקריב גופת אשה ולקבור אותה מתחת ליסודות. הוא סיפר זאת לבנאים האחרים, והם החליטו שהאשה הראשונה שתגיע היא זאת שתיקבר. הראשונה שהגיעה הייתה אישתו של מנולה – אנה, אשר באה להביא לו מזון. הדבר גרם לו לצער רב והיא נקברה מתחת ליסודות והם סיימו את הבניה. על הקיר החיצוני של המנזר ניתן לראות כתם אדום ומספרים שזה דמה של אנה, אישתו של מנולה. המשך צפונה בכביש טראנס פאגארשאן שניבנה בהוראת צ’אוצ’סקו אל אגם וסכר ווידרארו vidraru lake דרך מצודת פוייאנרי poenari citadel – מצודת דרקולה האמיתית. המשך נסיעה לאורך נהר אולט olt המדהים, המתפתל וחוצה את הרי הקרפטים. בדרך ביקור במנזר קוזיה cosia שנבנה במאה ה-14. אחר הצהרים הגעה אל סיביו sibiu , אחת מהערים החשובות בטרנסלבניה. העיר סיביו נוסדה ע”י הסאקסוניים הגרמניים בימי הביניים ומאוחר יותר הוקפה בחומה חזקה. ארוחת ערב ולאחריה חלקכם יצאו לסיור קצר במדרחוב שבעיר העתיקה. לינה סיביו. מומלץ מלון Continental הקרוב למרכז העיר. חבל טרנסילבניה – ארץ האגדות בלב הרי הקרפטים. רמת טרנסילבניה , שגבעות ועמקים, טירות ועיירות ציוריות מאפיינים אותה , משתרעת במרכז הרי הקרפטים , האזור משופע ביערות עד של מחטנים ואלונים. בימי הביניים האזור היה יישות אוטונומית שנשלטה ע”י נסיך הונגרי. רוב הערים והעיירות הציוריות נמצאים בטרנסילבניה: בראשוב, קלוז’ נאפוקה, סיביו היו חלק מ- זיבנבורגן (Siebenbürgen) – שבע הערים המבוצרות שהקימו הסקסונים באזור.
מנזר מאנולה בקורטה דה ארג’ש – צילום לובנוב גולן
יום 2 : סיביו – מעבר ההרים טראנספאגאראש Balea Lake Sibiu-
בבוקר סיור בעיר סיביו, עיר סקסונית שהוקמה במאה ה-12 והמטייל בה מרגיש כאילו הוא צועד בסמטאות עיר ימי ביניימית. מרכז העיר ההיסטורי מאוכלס במבנים עתיקים מימי הביניים ומעל כל אלו בולטים מגדל המועצה ממנו ניתן לערוך תצפיות על העיר העתיקה, גגות הבתים מהם בולטים פתחי איוורור קטנים הנקראים ” העיניים של סיביו “, ומוזיאון ברוקנטאל על שם שליט טרנסילבניה שהיה ידיד אישי של הקיסרית מריה תרזה מבית הבסבורג, אחת הנשים המשפיעות ביותר בתקופתה. אנקדוטה מעניינת היא שרופאו האישי של הברון ברוקנטאל היה סמואל האנמן, רופא גרמני הנחשב לאבי תורת ההומופאתיה. בצהריים נסיעה לטיול טבע אל עבר מעבר ההרים טרנספאגרשאן ועליה ברכבל אל אגם BALEA – אגם טבעי הנמצא בגובה של מעל 2000 מ’ ,נוף המזכיר משהו את הרי ההימאליה. מומלץ לאכול צהריים בפנסיון שבמקום ולערוך סיור רגלי באזור האגם. המשך נסיעה וביקור אצל משפחת צוענים (נקראים גם ציגאן ובני רומה). נסיעה דרך הכפר הסאקסוני והמבוצר קריסטיאן (הליכה בכפר), המשך אל הכפר סיביאל לארוחת ערב כפרית כולל מוסיקת פולקלור מקומית. לינה בסיביו.
העיר סיביו – מבט ממגדל העיר – צילום לובנוב גולן
יום 3 : אלבה יוליה, קניון טורדה, קלוז’ נפוקה – Turda – Cluj
בבוקר נצא צפונה אל העיר אלבה יוליה Alba Iulia , מקום איחוד רומניה עם טראנסילבניה ומקום הכתרת המלך פרדיננד (ומרי). מומלץ לבקר במוזיאון ההכתרה ובכנסיה האורתודוכסית המרשימה. המשך נסיעה אל קניון טורדה Turda Gorge – בקע בתוך הרי גרניט בו נערוך סיור רגלי בין מצוקים המתנשאים לגובה של 300 מטר. נמשיך בנסיעה צפונה ונגיע אל היפה בערי רומניה, קלוז’ נאפוקה. קלוז’ היא עיר עם גוון ימי ביניימי ובה כיכרות רבות ובניינים עתיקים. ביקור במרכז העיר על שלל מהבנים הבארוקים הצבועים בצבעים שונים ויפים להפליא, פסלו של הגיבור ההונגרי – רומני, מתיאס קורבין ניצב במלוא גדולתו על יד הקתדרלה הגדולה. לאחר הסיור בין המבנים המרשימים (עדיין ניתן למצוא את החומה העתיקה שהקיפה את העיר קלוז’ הסאקסונית ) ונסיעה לביקור בבית הכנסת הנאולוגי Cluj-Napoca, The Neolog Synagogue . לפני השואה, טרם יצאו המשלוחים לאושוויץ בירקנאו במאי 1944 , שיגשגה בקלוג’ קהילה של למעלה 16,600 יהודים וכיום מתגוררים בה כ-400 יהודים בלבד. מומלץ ללון בקלוז’ במלון Beyfin הנמצא במרכז העיר.
מחוז מאראמורש. הביקור בעמקים ובעיירות של מחוז מאראמורש דומה למסע בזמן. מחוז זה גובל עם אוקראינה בצפון ובגלל הניתוק שיצר מחסום הררי לא הושפע האזור ע”י חידושי המאה ה- 20. החיים במחוז זה מתנהלים סביב כנסיות העץ הכפריות לצד עגלות עץ רתומות לסוסים. הביקור בעיירות ואורח החיים המרתק מזכיר משהו את סיפוריו של עגנון על הקהילות היהודיות במזרח אירופה.
יום 4 : מאראמורש – סיגטו מארמאציה – Sighetu Marmatei –Maramures
נסיעה צפונה אל עבר העיר סיגטו מארמאציה (הקרויה כיום סיגט – אי בשפה ההונגרית), sighet בירת חבל מאראמורש, הנחשב ליפה ביותר ברומניה. נסענו בנוף הררי של יערות עבותים, חצינו מעבר הרים ונפגשנו בפעם הראשונה בשלכת הנפלאה שתלווה אותנו בהמשך הטיול. לאורך הדרך ראינו איכרים העובדים בשדות, עגלות עמוסות רתומות לסוסים, שערי העץ מגולפים וכנסיות עץ – סמלם של מחוז מאראמורש. נפגשנו עם העיתונאי ג’וני פופשקו שכתב כ 5 ספרים על סיגט ועל הקהילה היהודית ומפיו שמענו שסיגט לפני השואה היתה למעשה עיירה יהודית (כ 50% מתושבי העיר היו יהודים), “חצי רחוב קאהן, חצי רחוב טייטלבוים”. ביקרנו בבית הכנסת בסיגט ובביתו של של אלי ויזל שחי וגדל במקום וקיבל פרס נובל על ספריו בנושא השואה. לצד חיים יהודיים דתיים אורתודוכסים, הייתה סיגט גם מרכז לחיים חילוניים עשירים מבחינה תרבותית, עם עיתונים, ספרים וספריות פרטיות, קבוצת שמשון סיגט, סרטים, הצגות תאטרון, להקת ג’ז ועוד. בספרו של מנחם קרן קרץ על מרמורש סיגט, כותב המחבר שגילוייו על החיים בסיגט גרמו לו לחוש כי העיירה הגלותית קרובה משהו אל החיים בתל אביב של פעם. ממשיכים בנסיעה לכפר ספנצה SAPANTA (העיירה נודעה בשמה היידישאי ספינקא) ובה בית הקברות השמח, אחד מהאתרים המעניינים ברומניה בו מצבות הנפטרים מתארים את משלח ידם של המנוחים או אפיזודות שונות מחייהם.
בית הקברות השמח בכפר ספנצה – צילום לובנוב גולן
יום 5 : ויסאו דה סוס – רכבת קיטור לאורך נהר Vaser
בבוקר נצא לטיול ברכבת הקיטור מוקניצ’ה Mocanita על מסילה שהושלמה בשנת 1932 והקטרים הם בני אותה תקופה ועדיין פועלים. המסילה הונחה לאורך נהר VASER, לתוככי היער ושימשה בעבר כדי להוציא את גזעי העצים הנכרתים המהווים נדבך מרכזי בכלכלת האזור. הרכבת יוצאת מדי בוקר מן העיירהVISUE DE SUS במסלול בין הרים נישאים, מכוסים ביערות, שרחבי העלים שבהם, צבועים בגווני השלכת כתום – זהוב, צהוב וירוק. בתווך, זורם נהר הוואסר בשצף קצף. הרכבת עוברת על גבי גשרים מצד אחד של הנהר לשני, גזעי עצים פזורים פה ושם. ארוחת צהריים וסיור הליכה קצר לארוך תוואי הרכבת. חזרה לעיירה ויסאו דה סוס, ביקור בחדר ההנצחה לשואה. נסיעה באוטובוס לאורך עמק איזה Iza Valley אל העיירה בוגדן וודה bogdan voda שם נראה 2 כנסיות: כנסיית עץ עתיקה שהוכרה בתחילה ע”י אונסקו ולאחר שנבנתה הכנסיה החדשה במרחק קרוב מדי – כנסיית העץ הוסרה מרשימת אתרי המורשת של אונסקו. המשך נסיעה לכפר רוזבליה rozavlea, ביקור בכנסיה המצויירת והליכה אל בית הקברות היהודי והכרות עם משפחת אוביץ Ovitz family – להקת ליליפוט המפורסמת של האזור לפני השואה. נסיעה לארוחת ערב ומופע פולקלור בפנסיון מקומי בעיירה ואדו איזה Vadu Izei. לינה סיגט.
טיול ברכבת הקיטור מוקניצ’ה – הרועה הקטנה – צילום גולן לובנוב
יום 6 : המנזרים המצוירים – Voronet monesteries
בבוקר ביקור באתר היושב בכפר בוגדן וודה על שפת נהר המפעיל מכונות שונות: מכונת הכביסה (שטיחים), טחנת קמח, גלגלי מים ועוד… . המשך נסיעה למנזר ברסאנה Barsana Monastery בו נמצא מנזר המיועד לנזירות וצפינו בטקס תפילה. המשך נסיעה מזרחה דרך העיר ביסטריצה שם שהה גיבור הספר דראקולה, ג’ונתן הארקר, במלון מצודת דרקולה. המשך נסיעה דרך עיירות קטנות אל אזור דרום בוקובינה נבקר במנזרים המצוירים שהינם חלק מהאתרים החשובים באירופה. המנזרים הוקמו במאה ה – 16, ובשנת 1993 הוכרו ע”י אונסק”ו כאתרים ברשימת “מורשת העולם”. כדי ללמד את סיפורי התנ”ך והברית החדשה לאיכרים שלא ידעו קרוא וכתוב, צוירו אלה בצבע על קירות הכנסייה. כך מכוסים הקירות בפרסקאות מקסימים – אומנות במיטבה. ביקרנו במנזר וורונץ Voronet, בו הפרסקו המתאר את יום הדין הוא היפה ביותר בבוקובינה. התרשמנו מציורי קיר מרשימים נוספים בתוך הכנסייה ומחוצה לה המתארים סיפורים מספר בראשית ועוד.. ארוחת ערב. לינה בגורה הומורולוי. מלון מומלץ Gura Humorului – Best Western Bucovina
המנזרים המצויירים של מולדובה – צילום לובנוב גולן
יום 7 : המנזר המצויר הומור – פיאטרה נאמץ piatra neamt
נסיעה וביקור בבית הקברות היהודי של העיירה גורה הומורולוי. המשך למנזר המצוייר הומור Humor על שלל ציורי הקיר העשירים בתוך המנזר ועל קירותיו החיצוניים. לאחר הביקור נסיעה אל עבר פיאטרה נאמץ השוכנת למורדות הקרפטים וטיפוס אל מצודת נאמץ. ארוחת צהריים והמשך למוזיאון ניקולאי פופה, אומן היוצר מסיכות פולקלור ופסלים לצד אוספים שונים מעברה של רומניה, מופע פולקלור כולל “רקדנים ישראלים” . ארוחת ערב. לינה פיאטרה נאמץ .מלוןPlaza Central
יום 8 : קניון ביקז והאגם האדום Brasov– Bicaz Lake– Piatra Neamt
בבוקר ביקור בבית הכנסת של הבעל שם טוב ( כדאי לתאם את הביקור) . המשך נסיעה לסכר ביקאז bicaz Dam המתנשא לגובה של 127 מטרים ויוצר אגם מים עם שטח של 33 קמ”ר. נסיעה והמשך נסיעה לסיור הליכה בקניון ביקאז הציורי Bicaz Canyon – מעבר צר בין הרים גבוהים ונחל מים זורמים לצד הדרך. זמן להסתובב בין הדוכנים הקטנים והמשך אל “לאקו רושו” – האגם האדום. ארוחת פיקניק בטבע ועברנו מאזור מולדובה חזרה אל טראנסילבניה אל עבר “פנינת הקרפטים” העיר ברשוב . עצירה קצרה וביקור בכפר הרמן – מצודה מבוצרת לא רחוק מברשוב. ארוחת ערב. לינה בפויאנה ברשוב, עיירה “אלפינית” בהרי הקרפטים. מלון- Alpin
יום 9 : בראן – טירת דרקולה – פויאנה ברשוב Bran Castle – Brasov
יום נהדר של אתרים וטבע : נבקר בטירת בראן Bran Castle הנודעת כטירתו של הרוזן דרקולה, הטירה הוקמה בשנת 1382 כמגן גבול וכנקודת מכס והיא יושבת בנקודה השולטת על מעבר הרים חשוב .נטייל בטירה , בחדרים ובמעברים המסודרים כמבוך ונראה אומנות פאודלית של ריהוט עתיק ,כלי חרסינה ועוד. נשמע את האגדה על הרוזן האכזר שנקרא גם ” דראקול ” (השטן ) ועל שמו צצה אגדת הערפד. הליכה וטיפוס (לא קל ) בשביל הרים מיוער ושלכת יפה אל מערת נטיפים וסיור בעיר בראשוב, הכנסייה השחורה הבנוייה בסגנון גותי והנחשבת לכנסיה הגדולה ביותר בין וינה לאיסטנבול. המשך לביקור בחומות העיר והצצה אל בית הכנסת המקומי. סיכום הטיול במרתף היין וארוחת ערב כולל מופע פולקלור במסעדת צרבול קרפטין Cerbul Carpatin לינה בפויאנה ברשוב. Poiana brashov . מלון Alpin
העיר בראשוב -פנינת הקרפטים – צילום לובנוב גולן
יום 10 : סיניה – בוקרשט Bucharest – Peles Castle – Sinaia
בבוקר עליה ברכבל אל הר טמפה לתצפית על העיר בראשוב וממשיכים בנסיעה אל עיירת סקי וקייט נוספת – סיניה. שמה גזור מהר סיני שכן הקים אותה נסיך רומני שביקר בסיני בתקופת מסעות הצלב. ביקור בארמון פלש peles castle, אחד היפים בארמונות אירופה, הארמון נבנה בסגנון הרנסאנס הגרמני בשנת 1866 והוא מרשים ביופיו. לאחר הביקור נמשיך אל בוקרשט Buchares אליה נגיע בשעות אחר הצהריים. סיור קצר בגדולה בערי רומניה – מרכזה הפוליטי ,הכלכלי והתרבותי. מבט אל מרכז העיר – כיכר המהפכה ואל ארמון העם של צ’אוצ’סקו. בשעות הערב העברה לשדה התעופה וטיסה אל ת”א.
תמונות מטיולינו לרומניה:
ביקור אצל משפחת צוענים ” משפחת “אמיל” – צילומים גולן לובנוב
טירת בראן בעת השלכת – צילום גולן לובנוב
בית הכנסת בבראשוב